„Calitatea nu este niciodata un accident,
este intotdeauna rezultatul unui efort inteligent.”
Gabi si Mariana Luis Ghincea
Preparate traditionale romanesti, dar si specifice Olteniei, retete unice, cu traditie, facute in casa, peste 150 de sortimente de vinuri și de alte bauturi alcoolice si non-alcoolice, un mediu discret, plin de istorie si arta, prieteni, muzica buna si o echipa minunata care va asteapta cu drag in fiecare zi, asta gasiti la Casa Ghincea.
Restaurantul este situat in centrul vechi al Craiovei, intr-o zona incarcata de istorie si frumos, care se leaga de nume cu rezonanta precum Constantin Brancoveanu, Matei Basarab. Casa Ghincea este un loc plin de culoare, plin de farmec, unde veti trai clipe de neuitat intr-o ambianta rustica, atenta la cele mai mici detalii, aspecte ce tin de „brandul Ghincea”, recunoscut la nivel local de peste 10 ani.
In Salonul Clasic, vinurile nobile romanesti stau alaturi de un meniu international, cu preparate alese. Crama sta la dispozitia celor ce vor sa se pregateasca putin mai temeinic pentru o seara de neuitat. Peste tot veti regasi spiritul Vechiului Han, al caror ziduri le-am pastrat si reconditionat, in care s-a ospatat insusi Constantin Brancoveanu.
Respectand standardele cu care deja v-am obisnuit, va invitam la Restaurantul Casa Ghincea pentru a servi mancaruri traditionale, cat si pentru a va lasa fermecati de deserturile unice create dupa retete proprii, doar din ingrediente naturale, de gazda dumneavoastra, doamna Mariana Luis Ghincea, la cofetariile ce ii poarta numele.
Casa Ghincea este o experienta in sine si restaurantul pe care nu trebuie sa-l ratati cand veniti in Craiova sau pentru noi, oltenii, o a doua casa!
De asemenea, organizam receptii de nunta, petreceri aniversare sau pentru orice ocazie din viata dumneavoastra.
Extra: muzica live sustinuta de interpreti de muzica populara olteneasca de prestigiu si nu numai, terasa acoperita, personal de exceptie, echilibru perfect la calitate-pret.
„Sa ne inchinam in fata piramidelor egiptene, a templelor grecesti si romane, a atator altor minuni ale civilizatiei, dar sa ne plecam genunchii si sa cinstim, cu si mai multa veneratie, aceste marturii ale parintilor nostri, tocmai pentru ca sunt ale noastre” „Craiova, mon amour” – Constantin Gheorghiu si Alexandru Firescu.
O astfel de marturie a istoriei este si hanul Hurez, pe al carui loc se afla azi Casa Ghincea.
Hanul a fost construit in a doua jumatate a secolului al XVII-lea, cu sprijinul domnitorului Constantin Brancoveanu, in zona centrala a Craiovei acelor vremuri. Acesta a devenit curand centrul comercial cel mai cautat din intraga zona a Olteniei, fiind si puternic fortificat.
Hanul Hurez avea rol comercial si administrativ, cuprinzand trei curti succesive.
In prima curte era hanul propriu-zis, cu toate acareturile necesare musteriilor, si grajdul. A doua curte adapostea pravaliile si casele negustorilor; in mijloc se afla un turn unde functiona bursa si vama.
A treia curte, sau „Casele domnestiera pentru domnitor cand venea la Craiova; tot aici se afla o biserica privata si puscaria cu beciuri adanci. In „Casele domnesti “se stabileau boierii care primeau demnitatea de „Mare Ban”si nu erau olteni. Apoi in ele au avut resedinta „ispravnicii de scaun ai Craiovii* (inlocuitorii „Marilor Bani” ramasi in capitala, langa domnie), pana in anul 1761 si, mai tarziu, caimacamii, pana dupa „Regulamentul Organic”, in 1831.
Casele domnesti fusesera construite inaintea Hanului Hurez, dar nevoia unei aparari comune a determinat alaturarea functionala, in acelasi sistem de fortificatii, a Hanului manastirii Hurez si resedintei carmuitorilor vremelnici ai Olteniei.
In centrul comercial stabil al Craiovei si in jurul Hanului Hurez se desfasura anual un mare targ cu o durata de peste trei saptamani, intre Sfanta Maria Mare si Sfanta Maria Mica (intre 15 august si 8 septembrie).